Gropen och stigen

Välkommen till gropen och stigen!

Det samarbetsprojekt som var startskottet för gropen och stigen tilldelades 100 000 kr och vi fick bl.a. utmärkelsen ”Bästa bygdecheck” av Leader Upplandsbygd.Efter att samarbetsprojektet avslutades 2014 så har det under 2018 även byggts en frisbeegolfbana i grusgropen. 

Stavbygropen

I grusgropen intill Stavby församlingshem finns möjligheter till olika aktiviteter och upplevelser. Här hittar du en frisbeegolfbana, grillplats, bouleplaner, naturgym och pulkabackar. Det är många som har åkt pulka nerför grusgropens slänter, vi är glada att vi bidragit till att hålla denna långa tradition vid liv. I grusgropen har det bl.a. hållits ett eldspel där riddare visade upp sina konster i höstmörkret, det har ordnats melodikryss under Rasbo kulturvecka och det har spelats musikteater (en tolkning av Dan Anderssons debutroman Kolarhistorier). Vi hoppas under hösten 2024 återigen få uppleva det uppskattade eldspelet med riddarföreningen Celeres Nordica!

Med undantag för eventuella evenemang så är det helt gratis att spela frisbeegolf, träna på naturgymmet eller använda övriga delar av grusgropen.

Välkommen till vårt gemensamma uterum!

Stavbystigen

Natur- och kulturstigen går i en slinga med start och mål vid Stavby kyrka. Du får bl.a. lära dig mer om Stavbys häxprocess, en vikingakvinnas gravtillhörigheter och skogens zombie. Stigen är ca 8 km lång och tar 2-3 timmar att gå. Du kommer att få vandra genom en gammal skog, kliva ut på en mosse samt torrskodd passera genom ett kärr. Längs stigen finns flera viloplatser men den är inte anpassad för rörelsehindrade och det saknas toalett. En del av stigen utgörs av en kyrkstig som går från Stavby kyrka fram till Nordansbolsvägen, kyrkstigen är en del av pilgrimsleden (Martinleden) som går från Gräsö till Uppsala.

Ta steget ut i naturen och lär dig mer om Stavbys natur- och kulturskatter!
Mer info kontakta Annika 070-690 03 63 eller Thomas 070-299 80 11

Naturgym
Grillplats
Stigen
Stigen karta